חזרה להחיים הטובים

אשקלון: בין הדיונות לים

עכשיו, כשהחום סוף סוף מאחורינו, הגיע הזמן לטייל באשקלון ובסביבתה, וליהנות מדיונות קסומות, גבעות כורכר, חופי ים, יערות, פארקים, מרינה, שמורות טבע, שרידים ארכיאולוגיים ומוזיאונים
עדי כץ 15/12/10
אשקלון: בין הדיונות לים

יער גברעם והמשק הישן
אם אתם חובבי רכיבת אופניים, תוכלו להתחיל את הטיול ביער גברעם. שביל אופניים מעגלי באורך 12 ק"מ שמתחיל ליד הכניסה לקיבוץ גברעם ומסומן בצבע אדום מתפתל כאן בין שדות וגבעות כורכר, שיחי צבר וחורשות אורן ואקליפטוס, על גבול שמורת גברעם. בסוף החורף תוכלו ליהנות ממרבדי כלניות. מגיעים מכביש מס' 4 (יד מרדכי-אשקלון). כ-2 ק"מ צפונית לצומת יד מרדכי פונים מזרחה לקיבוץ גברעם. בסמוך לשביל חבויה נקודת ציון היסטורית. זהו "המשק הישן", גבעה קטנה שנקראה אז סומסום, שעליה התיישבו ראשוני הקיבוץ ב-1942. הם גרו באוהלים ובצריפים ואפילו הספיקו להקים על הגבעה חדר אוכל, מכבסה רפת ואורווה, עד שעברו כעבור שלוש שנים לשטח הקיבוץ של היום. אחרי הדיווש, אפשר להעמיס את האופניים על הרכב ולפנות בכביש מס' 4 מערבה לכביש הפנימי 3411 לעבר חוף הים, לכיוון היישובים כרמיה וזיקים, לדרך השיזף. כמה מאות מטרים לאחר הפניה נראה מימין שלט הכוונה לחניון לזכר אל"מ נביה מרעי, אתר פיקניק נחמד בצל עצי אקליפטוס.
חוף זיקים ושמורת חולות זיקים
בכביש מס' 4, בצומת זיקים, פונים מערבה לכביש מס' 3411 לשמורת חולות זיקים. בצידי הדרך צמחייה טבעית של שיחי רותם המדבר, שיזף מצוי, אשל ואטד החוף וחובבי הטבע שבכם יוכלו לצאת לסיור בשמורת החולות ובשפך נחל שקמה, המהווה את הגבול בין אזור פלשת לנגב המערבי. לפני השפך של הנחל לים, לא רחוק מקיבוץ זיקים, יש סכר שהוקם בסוף שנות ה-50 כדי לעצור את השיטפונות. כדי לראות את המאגר בתפארתו צריך להגיע אליו אחרי הגשם. אחר כך יישאבו המים ויוזרמו לחולות אשקלון להעשרת מי התהום. מהמאגר, המוקף חורשת אקליפטוס הומה במיני ציפורים ובעלי חיים אחרים, נמשך נחל שקמה עוד קילומטר וחצי עד לים. מכאן אפשר להמשיך צפונה לשמורת חולות זיקים, הגולשים אל הים. החוף המוסדר של זיקים נקרא "בננה ביץ'". מצד ימין נשקפים תחנת הכוח ורציף הפחם.
מוזיאון המים והביטחון, ניר עם
המשיכו לקיבוץ ניר עם, שבו נמצא מוזיאון המים ובטחון הנגב. המוזיאון ממוקם בתוך בריכת המים המקורית שסיפקה מים ליישובים בנגב והכניסה אליו עוברת דרך צינור של המוביל הארצי. במוזיאון אפשר ללמוד על ראשית ההתיישבות באזור, על ההתמודדות עם בעיית המים בנגב ועל המאבק על הכללת הנגב בשטח מדינת ישראל. סמוך למוזיאון יש אתר פיקניק מוסדר בחורשה הסמוכה לאנדרטת חץ שחור. זמן הסיור במוזיאון כשעה, הביקורים בקבוצות בלבד ובתיאום מראש בטלפון: 6809110 08, 7549930 050.



אשקלון
העיר הדרומית נהפכה בשנים האחרונות לעיר תיירות מתפתחת עם רחובות רחבים, מבני ציבור גדולים, פארק לאומי, מרינה ורצועת חוף מהארוכות בארץ. לאשקלון היסטוריה מרתקת. היא הייתה מיושבת הרבה לפני שהוקמה העיר העברית, בתחילת שנות החמישים, כבר לפני כ-10,000 שנה (השם אשקלון גזור כנראה מהמלה שקל, המציין מידת משקל, שם ראוי לעיר נמל ומסחר). היא הייתה עיר כנענית, פלשתית וחשמונאית, מרכז מסחרי בתקופה הרומית, מרכז לייצור יין בתקופה הביזנטית, עיר מוסלמית ועיר צלבנית. לאורך הדורות הייתה אשקלון תחנה חשובה בדרך הים שחיברה בין מצרים לסוריה. לא מפתיע, אם כך, שבתחומי העיר התגלו שרידים ארכיאולוגיים רבים שחלקם מוצגים בגן הלאומי אשקלון, 1,000 דונם שאוצרים בתוכם 22 שכבות של היסטוריה. בחלקו הצפון-מזרחי של הגן נחשף השער המקושת הקדום בעולם, מהתקופה הכנענית התיכונה (שנת 1800 לפנה"ס) ויש בו מערכת של בארות מים עתיקים. בפארק שולחנות פיקניק ומדשאות וחוף רחצה מוכרז. חובבי הצעידה ישמחו לגלות בעיר טיילת יפה לאורך מצוק החוף, בין חוף דלילה למלון הולידיי אין, שבקרוב תהיה אף ארוכה יותר. אחד המקומות היפים בעיר היא המרינה הקטנה והמטופחת שנחנכה באמצע שנות ה-90 ומזכירה את המרינות שלחופי יוון או טורקיה. בנוסף על היותה מקום עגינה אטרקטיבי ליאכטות מרחבי הים התיכון, המרינה הופכת עם ליל לאחד ממוקדי הבילוי בעיר. אפשר לאכול ארוחת דגים או לשבת לדרינק באחד ממבחר המסעדות, בתי הקפה והפאבים, לבהות באורות המנצנצים על המים, בדגיגים המרחפים וביער התרנים ולשמוע מוזיקה טובה. אגב אלכוהול, תוכלו לנצל את הביקור כאן גם לסיור במבשלת הבירה של קרלסברג באזור התעשייה הדרומי של אשקלון, הכולל ביקור באודיטוריום המעוצב, צפייה במיצג אור קולי, התרשמות מהמפעל המתקדם והכרת תהליך ייצור הבירה והתרבות שנוצרה סביבה במזרח הקדום ובארץ ישראל. לסיום אפשר ורצוי גם ללגום את הבירה. פרטים בטלפון: 6740727 08. בשכונת מגדל העתיקה, שריד לעיירה הערבית מג'דל שהפכה ב-1948 לחלק מהעיר וזרועה בתי אבן נמוכים, נמצא מוזיאון חאן אשקלון. המוזיאון שוכן במבנה של חאן ששימש את הסוחרים שעברו בעיר בדרכם ממצרים לסוריה וההיפך למנוחה ולתפילה. המקום קטן וצנוע ובחלקו הקדמי מוצגות תערוכות ציור ופיסול מתחלפות. החלק הפנימי נותן טעימה של תולדות העיר, וגם כאן אפשר למצוא ממצאים ארכיאולוגיים וגם מסמכים וצילומי של ציוני דרך בהיסטוריה המקומית. לפני או אחרי הביקור במוזיאון אפשר לסור למאפיית אלעפיה, בצד השני של כיכר החאן, ולטעום דברי מאפה טריים וריחניים שיצאו זה עתה מהתנור. אפשר ללון בעיר במלון הולידיי אין או גני דן אשקלון או בצימר באחד היישובים הסמוכים.
פארק ניצנים וחוף ניצנים
בדרך חזרה אפשר לעצור בפארק ניצנים. כעשר דקות נסיעה צפונית לאשקלון, בכביש 4, פונים שמאלה לכיוון הים על פי השילוט (בין היישוב בית עזרא לצומת ניצנים). הפארק הוא שריד לשטחי הדיונות שכיסו פעם את כל רצועת החוף, ובאמצעו חוף רחצה מוסדר. בשמורה 20 אלף דונם של חולות, המהווים בית גידול לצבאים, חוגלות, לטאות כוח אפור, גרבילי חוף ודו חיים וצמחי לענה חד זרעית, רותם המדבר ועוד. יש כאן גם בריכות מי תהום, שהן למעשה מחצבות כורכר שהפסיקו לשמש בתפקידן בשנות ה-90, ולצדן גבעות כורכר, שלולית החורף רוברטס, שבמורדות הדרומיים של תל אשדוד, פארק השקמים בקצה הצפון מזרחי של פארק החולות וגם בוסתנים המייצגים את התרבות החקלאית הקדומה באזור. פיקניק קצר לסיום אפשר לערוך בחורשות האקליפטוסים שניטעו כאן כדי למנוע את פלישת החולות ליישובים הסמוכים והפכו לפינות מרגוע.
עוד על טיולים:

מצפה רמון: שלווה מדברית קסומה

חיפה: ארבע דתות, אינסוף אפשרויות

מלאכי השביל: אנשים טובים באמצע הדרך

מדריך חדש: ארץ המעיינות

טיולים ארכיאולוגיים: לראות את העבר

לקהילת טיולים, נופש ותיירות:

לחצו
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

מלון שומאכר בחיפה, או: איך בוחרים מלון בגיל 70?

הוזמנתי ללילה במלון שומאכר בחיפה, מלון בוטיק חמוד ומיוחד בעיצובו, למבוגרים בלבד (זה אומר שלא תמצאו כאן...

לקריאת הכתבה
השקט שנשאר: חווית בריאות והתחדשות במלון "בריאה" בגלבוע

הדבר הראשון ששמים לב אליו כשנכנסים למלון "בריאה" בגלבוע, מעבר לנוף המשגע, הוא השקט. שקט נעים, שעוטף אותך מכל...

לקריאת הכתבה
עציצים למתחילים: הצמחים שלא תצליחו להרוג

צמחים, כמו ילדים וכל אורגניזם חי אחר, זקוקים לטיפול מסור כדי שיגדלו. נעים לגור בבית עם עציצים, הם גם יפים...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה